WordCamp Finland 2023: Tampere

Tampereella järjestettiin 14-15.9.2023 vuosittainen WordPress-kehittäjien tapahtuma Tampere-talossa. Tapahtumassa on paljon seminaareja ja mahdollisuuksia keskustella kollegoiden kanssa. Käyn seuraavaksi läpi päiväkohtaisesti tapahtuman sisältöä ja ajatuksiani siitä.

Torstai 14.09.2023

Tapahtuma lähti käyntiin “Contributor Day”:llä. Eli suomeksi sanottuna talkoopäivällä. Talkoissa porukka jakaantui neljään ryhmään: kääntäjät, dokumentoijat, kuvaajat ja tapahtumajärjestäjät.

Allekirjoittanut osallistui talkooporukkaan “Kääntäjät”*. Kääntäjien duunina oli luoda suomenkielisiä käännöksiä WordPress-plugareihin. Yhteisesti päätettiin, että keskitytään yhteen lisäosaan että saadaan vietyä hommaa eteenpäin mahdollisimman paljon. Plugariksi valikoitui Woocommerce. Neljässä tunnissa saimme satoja käännöksiä tehtyä!

* Kirjoittaja oli siis käännösporukassa intensiivisesti kääntämässä mahdollisimman paljon tekstejä suomeksi. Käännöksiä voi tehdä osoitteessa https://translate.wordpress.org/. Sinun tarvitsee luoda tunnus WordPress.com:iin. Kääntämisen prosessi tapahtuu lyhyesti siten, että valitaan haluttu lisäosa, sivusto listaa puuttuvat käännökset ja aletaan tekemään ehdotuksia käännöksille. Jokaiselle lisäosalle on määritelty tarkastaja(t), jotka tarkistavat käännöksen laadun. Jäi vähän hämäräksi miten tarkastajan rooliin pääsee, ilmeisesti riittää kun ottaa lisäosan kehittäjään yhteyttä ja pyytää oikeuksia. Kun tietty prosenttimäärä käännöksiä on tehty, lisäosan kehittäjä tuo käännöksen osaksi lisäosaa. Sitä sitten lisäosan käyttäjille tulee päivityksinä uudet käännökset.

Dokumentoijat kehittivät suomenkielisiä WordPress-dokumentaatioita eteenpäin. Tai kukin omalla äidinkielellään. Olin kuulevinani, että aika paljon keskustelivat keskenään englanniksi joten varmasti paljon ulkomaisia osallistujia oli mukana.

Kuvaajat lähtivät kävelyretkelle Tampereen keskustaan ja ottivat kuvia WordPress Suomi -organisaation käyttöön.

Neljäs ryhmä oli tapahtumanjärjestäjien ryhmä. Ideana oli suunnitella tulevia tapahtumia eri paikkakunnilla. Ilmeisesti siellä saatiin jotain sovittua, en tätä ryhmää kerennyt seurailemaan.

Illalla oli Seravon järjestämät “etkot”. Voiko sanoa etkoiksi, jos tapahtuma alkoi jo? No kuitenkin tilaisuus järjestettiin saunaravintola Kuuman yläkerrassa. Koko yläkerta oli varattu tapahtuman osallistujille. Siellä oli ruokaa, juomaa sekä live-musiikkia. Tässä tapahtumassa pääsi tutustumaan kollegoihin. Positiivisena yllätyksenä Seravo ei pitänyt mitään mainospuheita, vaan jokaisessa pöydässä oli esitteitä heidän palveluista. Tämä ei siis ollut mikään jäykistelytapahtuma!

Dokumentointiryhmä kokoontui yhteen talkoo-sessioissa.
Seravon jatkobileet Kuumaa-ravintolan yläkerrassa

Perjantai 15.09.2023

Perjantaina oli esityksiä yhdeksästä viiteen kahdessa eri salissa. Piti siis miettiä tarkoin mitä halusi kuunnella, kaikkea ei kerkeä millään käydä kuuntelemassa. Välillä luentojen pituudet vaihteli luentosalien välillä, mutta luentoja oli kuitenkin aikataulutettu aika väljästi että välillä ehti kyllä juoda kahvit ja vaihtaa pari sanaa kollegan kanssa.

Kävin seuraamassa nämä luennot:

  • ICT Greenhouse Gas Emissions are Exploding — How WordPress community should engage and contribute their part
  • War on WordPress
  • Building the perfect managed WordPress hosting platform for your needs
  • Sivuston sisäisen haun kehittäminen suomen kielen ehdoilla
  • Breath in, breath out… The checlist to recover your site and reputation after a hack.
  • Anonymous Analytics — How and what to do with it
  • Kilpailija vai kollega? Verkostoidutaan!
  • Nobody cares about your brand colour
  • Why you should create native Gutenberg blocks
  • Automated vs. manual accessibility testing, and what about AI?
  • Towards greater development experience through Web Platform API’s

Nämä luennot jäivät näkemättä:

  • What to take into account when publishing a plugin
  • Tunnista ja ehkäise työuupumus
  • Making connections: the joy of organazing the local community
  • Kuinka Suomen suurin WordPress- / WooCommerce-aiheinen Facebook-ryhmä voi auttaa sinua kotisivujen tekijänä, digitoimistona, lisäosien kehittäjänä?
  • WordPress through the terminal
  • Living and breathing open source
  • Cultural biases and blind spots in visual web design
  • Designing greener WordPress websites
  • What never changes — the fundaments of cognitive psychology and how it relates to website UX

ICT Greenhouse Gas Emissions are Exploding — How WordPress community should engage and contribute their part

Janne Kalliola Exove:lta luennoi päivänpolttavasta aiheesta: verkkosivujen päästöistä ja miten WP-kehittäjät voimme vaikuttaa siihen. Tiivistettynä sanoisin, että käytä atk-laitteita mahdollisimman pitkään ja osta ne mieluiten käytettynä. Verkkosivujen osalta tärkeää on panostaa sivuston optimointiin. Kun sivusto latautuu nopeasti, se myös kuluttaa vähemmän sähköä. Näin ollen myös päästöt vähenee. Tämä oli mielenkiintoista antia heti päivän alkuun. Asiakkaatkin ovat alkaneet tarjouskilpailuissakin jo esittämään kysymyksiä, minkälaiset päästöt sivustosta koituu vuositasolla. Eli ei missään nimessä mikään turha aihe.

War on WordPress

Lisa-Marie Karvonen WP-Ensuresta piti luennon aiheesta miten Ukrainan sota liittyy WordPressiin. Sivustoihin hyökätään kasvavassa määrin ja WordPress on suosittu tunkeutumiskohde. Tässä lyhyessä 10 minuutin luennossa ei keretty kovin syvältä raapaista pintaa.

Building the perfect managed WordPress hosting platform for your needs

Joonas Vanhatapio WP.onelta kertoi tiiviisti minkälaisia WP-ylläpitopalveluita WP.one tarjoaa. Joonas kertoi kokemuksia ylläpidosta WordPress-sivustoilla ja miten se on johtanut nykyisen ylläpitopalveluun mitä he tarjoavat. Tässä lyhyessä mainospuheessa oli kiva että oli myös oikeita esimerkkejä sisällytetty puheeseen.

Sivuston sisäisen haun kehittäminen suomen kielen ehdoilla

Mikko Saari Painava Sana:sta luennoi suomen kielen hausta WordPress-maailmassa. Saari kehittää Relevanssi-lisäosaa, joka tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia tarjota käyttäjille hakutuloksia. Luennolla käytiin suomen kielen erityisluonteisiin kuuluvia poikkeuksia mitä ei muissa kielissä ole samalla lailla.

Breath in, breath out… The checklist to recover your site and reputation after a hack.

Nestor Angulo de Ugarte Sugurilta kävi läpi mitä tehdä kun sivusto hakkeroidaan ja miten ennaltaehkäistä uhkat.

Anonymous Analytics — How and what to do with it

Tatu Kallonen Evermadella luennoi tiedon keräämisestä anonyymisti nettisivuilla. Tässä käytiin aika pitkälti, että miten Matomo -seuranta toimii ja lyhyesti myös sitä että miten Google Analyticsin voi saada keräämään anonyymisti tietoja. Ja ylipäätänsä miksi anonyymiteetti on tärkeää.

Kilpailija vai kollega? Verkostoidutaan!

Oletin että tässä luennolla verkostoidutaan, mutta ei ollutkaan kyse siitä. Annika Pulkkinen Sivutaikurista kävi läpi omakohtaisia kokemuksia muista toimijoista ja kuinka muita hyödyntämällä kaikki voittavat. Lisäksi mainosti myös Sivuapu -sivustoa missä voi etsi itselle tekijää.

Nobody cares about your brand colour

Luennon pääpointtina oli tiivistetysti, että valitset minkä värin tahansa, se tulkitaan todennäköisesti ihan eri tavalla toisessa kulttuurissa kuten Aasiassa. Luennon piti Piccia Neri.

Why you should create native Gutenberg blocks

Luento hyvin tiivistettynä: “That’s the WordPress way”. Luenoimassa oli Jaakko Alajoki, Evermadella.

Evermaden aikajana Gutenberg-palikoiden käytössä

Automated vs. manual accessibility testing, and what about AI?

Läpivalaisu saavutettavuuden testauilusta. AI:ta ei keretty läpikäydä. Luennon piti Daniel Koskinen, Eficode.

Towards greater development experience through Web Platform API’s

Miltä kuulostaisi rakentaa web-komponentteja ilman erillisiä kirjastoja? Minun mielestä todella mielenkiintoiselta! Tämä oli todella tekninen luento missä luennoitsija kävi läpi pintapuolisesti, miten rakennetaan moduuleja ja web-komponentteja ihan standardi Web Platform API:lla. Eli ei vaadi React-kirjastoja tai mitään vastaavaa. Todella mielenkiintoista, harmillisesti vain standardi ei ole vielä implementoitu kaikkiin selaimiin joten joudumme vielä odottelemaan että kaikkiin selaimiin tulee tuki.

Perjantaina jatkot olivat Poro-ravintolassa keskustan Koskikeskuksessa. Tänne ei enää samallalailla tullut porukkaa viettämään iltaa kuin etkoilla. Kenties ihmisillä ollut kiire palata kotiin perjantaiksi?

Tapahtuma oli kokonaisuudessaan hyvä ja tarpeellinen. Ainut mitä jäin vähän kaipaamaan, niin ehkä enemmän aikaa luentoihin. Osa oli todella tiukalla aikataululla, esimerkiksi osaan oli annettu vain 10 minuuttia aikaa.

Olin ensikertalainen tapahtumassa ja en muista että olisi koskaan päässyt kuuntelemaan omaa aihepiiriä koskevia luentoja ja keskustelemaan kollegojen kanssa aihepiirin ympäriltä. Talkoopäivä oli myös mielenkiintoinen, jossa pääsi oppimaan käännöksien saloja.

Voin vahvasti suositella osallistumista, jos olet tekemisissä WordPress-kehityksen kanssa!