ttt-teatteri.fi: modernisointia askel kerrallaan

Tampereen Työväen Teatteri (lyhenne TTT) on Tampereella vuodesta 1901 lähtien toiminut teatteri ja Suomen ainoa ammattiteatterina toimiva työväenteatteri sekä maan ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimiva kansallinen näyttämö. Siellä käy vuosittain noin 150 000 katsojaa. Ensi-iltoja on vuosittain noin 10 ja esityksiä yli 500. 

Olemme vastanneet ttt-teatteri.fi -verkkopalvelun ylläpidosta ja kehityksestä kuluneesta syksystä alkaen. Kehittäjämme Joona esittää näkemyksensä sivuston nykytilasta ja mahdollisesta tulevasta kehityksestä. 

Tampereen Työväen Teatteri myy lippuja lippu.fi -palvelun kautta. Palvelun keskeistä sisältöä ovat infosivut, näytösten ja ohjelmien nostavat syötteet sekä aikatauluhaku näytöksille. Kun saimme sivuston hoitoomme, sivustossa oli välimuistitukseen liittyviä ongelmia jotka kaipasivat kehitystyötä ja muita jatkokehitystarpeita, esimerkiksi liittyen sivutemplaatteihin. 

Palvelu hakee säännöllisesti Lippu.fi:stä listan myytäviä näytöksiä, jotka taas toisella aikataulutuksella muutetaan WordPress-alustalla sekä ”ohjelmiksi” että ”näytöksiksi” joita esitetään eri tavoin verkkosivuilla. Lisäksi esitysten nostoissa linkataan suoraan lippu.fi -palveluun ostamaan varsinainen lippu esitykseen. 

TT-Teatterin sivuston toteutus on alun perin tehty ennen moderneja lohkoteemoja. Sivustossa on enimmäkseen templaateilla kovakoodattu teema, jossa eri templaatit on toteutettu koottavalla templaattikielellä Twig. Näinpä sivustoon on tulevaisuudessa hyvä tehdä jonkin verran rakenteellista uudistusta. Yksi mahdollisuus on esimerkiksi Sage-teemasta tuttu “Laravel Blade” -templaattikieli, tai sitten jatkokehittää koko sivu lohkoiksi ja lohkoteemaksi. 

Sivulla on myös kolme React ”vimpainta” jotka olivat alunperin toteutettu kirjaston create-react-app avulla. Tämä ei ole paras mahdollinen tapa tapa lähestyä WordPress-lohkojen tekoa, koska create-react-app on tarkoitettu kokonaisia yhden sivun nettisivustoja varten, ei yksittäisiä sivun vimpaimia varten. Yksi näistä olemassaolevista vimpaimista on muutettu Gutenberg lohkomuotoon jatkokehityksiä varten. 

Lohkoeditori on periaatteessa nytkin käytössä, mutta itse ”lohkot” ovat “”shortcodeja ([esimerkki-react template=”jokutemplate”]) eli niillä ei ole WYSIWYG-mallista esikatselua. Nykyiseen lohkomalliin siirtyminen auttaisi tähän, eli sisältöblokkien muokkaaminen helpottuu kun muutokset ovat helposti esikatseltavissa heti editorissa.