Seepsula mobiilisovellus

Seepsula on Suomen modernein, turvallisin ja tehokkain kiviainesyritys, joka on määrätietoisesti investoinut toimintansa kehittämiseen kaikilla osa-alueilla. Tehokkuus ja vastuullisuus kulkevat Seepsulassa käsi kädessä. Osana jatkuvaa kehitystä toteutimme Seepsulan sopimusasiakkaille suunnatun mobiilisovelluksen “Seepsula Pro”. 

Seepsula Pro – tilaussovellus sopimusasiakkaille 

Seepsula halusi tarjota ammattilaisrakentajien asiakaskunnalleen puhelinsoittoa paremman tavan tilata Seepsulasta. Seepsula Pro on mobiilisovellus, jolla rekisteröidyt asiakkaat voivat nopeasti ja helposti luoda erilaisia tilauksia ja seurata niiden tilannetta. Sovellus on julkaistu iOS ja Android -laitteille. 

Käyttäjien tarpeisiin perehtyminen 

Suunnittelu aloitettiin perehtymällä oikeisiin käyttöskenaarioihin ja varsinaisten loppukäyttäjien tarpeisiin: palvelu on suunnattu ammattiasiakkaille, eli työmaamestareille, jotka tilaavat valtavia määriä mm. kiviainesta suurien työmaiden rakennusainekseksi. Seepsulan asiantuntijat tuntevat hyvin heidän arkiset tarpeensa, ja työpajoissa olikin läsnä juuri niitä ihmisiä, jotka parhaiten tietävät miten työmaamestari ajattelee ja toimii. 

Käyttöliittymäsuunnittelu ja prototyyppaus

Varsinaisia näkymiä toteuttaessa tasapainoteltiin riittävän tilausten räätälöinnin mahdollistamisen ja toisaalta käyttöliittymän selkeyden välillä. Tilaajille päätettiin antaa mahdollisuus tehdä sekä suuria joukkotilauksia (joissa useita autoja voi olla koko päivän ajossa) että tarkemmin määriteltäviä yksittäisiä kuormia, jossa sama kuljetusajoneuvo voi toimittaa jopa kahta eri tuotetta.

Näkymistä rakennettiin mock-up-prototyyppi, jolla tärkeimpiä käyttäjäpolkuja voitiin testata käytännössä. Suunnitteluvaiheessa kaikki iteraatiot ovat paljon helpompia kuin jo koodattujen asioiden muuttaminen.

Sovelluskehitys 

Sovelluskehitys tehtiin ReactNative-ympäristössä. Ensimmäiseksi valmiiksi tuotettiin iOS-versio, joka testattiin julkaisuvalmiiksi sovittujen toiminnallisuuksien mukaisesti. Sovellukseen päätettiin myös toteuttaa mahdollisuus kirjautua henkilökohtaisella tunnuksella, mikä vaati backend-käyttöliittymän toteutusta ja tekstiviestipalvelun implementointia.

Backend päätettiin toteuttaa WordPress-sisällönhallintajärjestelmää hyödyntäen. Se toimii siltana varsinaisen sovelluksen, tekstiviestipalvelun ja Seepsulan toiminnanohjausjärjestelmän välillä, johon se integroitiin. 

Paikannustoiminto

Kevään 2022 aikana sovellukseen toteutettiin jatkokehityksenä paikannustoiminnon kokonaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat seurata tilauksiaan reaaliajassa. Tämä mahdollistaa entistä tarkemman työmaan prosessien suunnittelun ja ajoituksen. Paikannuskokonaisuuteen kuuluu sovelluksen UI:n uudistus ja uudet näkymät, uusi web-pohjainen backend ja uusien integraatioiden toteutus.

Testaus ja ohjeistus 

Sovellusta kierrettiin koekäyttämässä oikeilla loppuasiakkailla, jolloin saatiin suoraan ensi käden palautetta, jonka perusteella tehdyt ratkaisut voitiin validoida. Saatujen kokemusten perusteella toteutettiin myös tiivis esite, joka esitteli sovelluksen tärkeimmät toiminnallisuudet ja ohjeisti käyttöönoton. Varsinainen käyttäminen ei juuri ohjeistusta tarvitsekaan. 

Julkaisu ja käyttöönotto 

Sovellus julkaistiin ensin Apple Storessa iOS-alustalle. Pian sovelluksesta tuotettiin ja julkaistiin myös Android-versio Play Storeen. Sovellus on nyt vapaasti ladattavissa, joskin sen käyttöönotto onnistuu vain rekisteröityneille Seepsulan ammattiasiakkaille.